Reeve Residence

Lopez Island, Washington
2002

In order to keep this 2800 square foot residence unobtrusive in a powerful waterfront landscape, the architects attempted to nestle it into a cliff face.

The sod roof is pitched at the same angle as the wind shear of the adjacent weathered trees to allow it to blend into the dominant shape of the land.

The stone for the dam-like wall facing the water was chosen and placed to fit into the rocky notch of the cliff in which the building is placed.

The three separate elements of the house, the bunkhouse, the great room and the master suite, are covered by one simple roof in order to diminish the visual impact of the building. The passages between the elements allow easy movement between the water and forest sides of the building and thus foster a stronger connection to the land.

The great room fully opens to the waterside terrace, allowing the family to extend its living space into the sounds and scents of the Strait of Juan de Fuca.

Awards

– AIA Honor Award, Seattle Chapter, 2002
– Honor Award, The Wood Design Awards, 2002
– Merit Award, AIA/Sunset Magazine Western
Home Awards, 2003