Newberg Residence

This single-family 1,440 square foot residence and 550 sf guest house was designed to broaden the owners’ already strong emotional connection to the living world.  The site was an overgrown, man-made pond in an area of the owners’ farm that was not conducive to cultivation.

The design attempts to make the pond and residence a single entity in which the owners can enjoy and connect with the wild creatures that come to the water on both regular and varied schedules.  To this end, the building was placed as a bridge across the north end of the pond.  The pond itself was enlarged and loosely ordered to integrate with the structure of the residence.

The site plan was organized so that visitors park their vehicles 150 feet away.  They then walk through the forest to a bridge crossing a small section of the pond, and into the main entry. The broad vista of the pond becomes visible only upon opening the front door.  It is the hope that this experience will be memorable to the visitor.

Designed as a simple steel frame carrying a wood roof structure, the primary box houses a kitchen, living/dining room and master bedroom.  An indoor mudroom “link” connects the home to the garage.  To enable guests to experience the place, the guest house is connected by an outdoor covered walkway.

*Recently awarded an American Institute of Architects 2016 Housing Award for excellence in housing design.